En guide til riktig næringsinnhold i lunsjen

valnøtter

Det er ingen hemmelighet at nøtter er en super kilde til næringsstoffer. I dette blogginnlegget skal vi dykke ned i den knasende verdenen av valnøtter og utforske alle aspektene ved deres næringsinnhold.

Er det sunt å spise valnøtter?

Det korte svaret er et rungende ja. Valnøtter er fyldige med næring og gir en rekke helsefordeler. De er rike på en type flerumettet fett kalt omega-3 fettsyrer, som bidrar til å redusere inflammasjon og forbedre hjertehelsen. Valnøtter er også rike på antioksidanter, som bidrar til å bekjempe skade..

I tillegg er de fyldige med fiber, noe som er bra for fordøyelsessystemet og kan bidra til å forebygge hjertesykdommer og type 2 diabetes. De er til og med en god kilde til protein, noe som er nødvendig for å bygge og reparere kroppens celler. Med andre ord, valnøtter er utrolig sunne.

 

Hvor mange valnøtter bør man spise om dagen?

For å dra nytte av disse helsefordelene, trenger du ikke å spise en hel håndfull valnøtter om dagen. En porsjon på 30 gram, eller omtrent en fjerdedel av en kopp, er tilstrekkelig. Dette tilsvarer omtrent 14 halve valnøtter. Husk at valnøtter er sunne,  men det er også mye kalorier.

 

Hva hjelper valnøtter mot?

På grunn av deres høye innhold av antioksidanter og omega-3 fettsyrer, kan valnøtter bidra til å forbedre hjernefunksjonen, beskytte mot hjertesykdom og redusere betennelse. De kan også bidra til å forbedre søvnkvaliteten, da det er en naturlig kilde til melatonin, hormonet som regulerer våre søvnmønstre.

 

Valnøtter næringsinnhold

Ifølge Helsedirektoratet inneholder en porsjon på 30 gram valnøtter omtrent:

– 200 kalorier;

– 5 gram protein;

– 20 gram fett, hvorav 13 gram er umettet;

– 2 gram fiber;

– 1 gram sukker;

– En rekke vitaminer og mineraler, inkludert kalsium, jern, magnesium, fosfor, kalium, sink og vitamin E.

For de som følger en vegetarisk eller vegansk diett, kan valnøtter også bidra til å møte behovet for visse næringsstoffer som kan være vanskeligere å få i seg, som omega-3 fettsyrer og protein.

 

For å gjøre lunsjen enda mer næringsrik, er det ingen bedre måte enn å skape balanse mellom valnøtter og andre superfood ingredienser. Vi har tidligere skrevet om hvordan vi bruker chiafrø for en sunnere lunsj. På samme måte kan vi inkludere knuste valnøtter i våre friske salater, suppe toppings, eller til og med som et søtt, men sunt tillegg til våre smoothies!

Til syvende og sist, vil vi si at nøkkelen til et sunt kosthold er balanse. Valnøtter er et utmerket tilskudd til kostholdet ditt, med sitt rike næringsinnhold og mange helsefordeler. Men de bør nytes som del av et variert kosthold som inkluderer andre sunne matvarer.

Ikke glem å sjekke ut vår daglige meny for å se hvilke næringsrike og fargerike lunsjalternativer vi har i vente for deg i dag!

 

Kilder:

Helsedirektoratet. (2019). «Nøtter og frø». https://www.helsedirektoratet.no/tema/kosthold-og-ernaring/nokkeltall-for-kosthold

Mayo Clinic, Health Lifestyle, Nutrition and healthy eating. (2020) «Nuts and your heart: Eating nuts for heart health». https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/nuts/art-20046635

Siste innlegg

levering mat på kontoret

Slik holder du maten frisk på kontoret

I en travel jobbhverdag er praktiske og bekvemme løsninger gull verdt. Ved å benytte en tjeneste som vår for levering...
Prisvennlig, god lunsj, kontor

Prisvennlige og gode lunsjideer for kontoret

Hvis du noen gang har stilt deg selv spørsmålet: "Hva bør jeg spise til lunsj på kontoret?", så er du...
lyst på lunsj kjokkensjef

Lyst på Lunsj: Slik håndterer vi allergener

De som lider av matallergier vet hvor utfordrende det kan være å finne en lunsjleverandør som tar allergier på alvor....
bedriftslunsj for lunsjbuffet

Velg den beste lunsjbuffeten til kontoret

Når det kommer til å opprettholde en balansert diett, handler det om å ta de riktige matvalgene. For de som...